به گزارش راسخون، رزمایش دریایی مشترک ایران و روسیه در آب‌های شمال اقیانوس هند از روز سه شنبه با مشارکت یگان‌هایی ویژه از نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران ایران و نیز شناورهای روسی آغاز شد.

هدف از این تمرین نظامی مشترک که از آن به عنوان «رزمایش مرکب دریایی ایران و روسیه» نام برده شده تامین امنیت تجاری و حفاظت از مسیرهای دریایی در شمال اقیانوس هند عنوان شده است.
 

برگزاری رزمایش های مرکب



 
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هم در سال های گذشته علاوه بر برگزاری رزمایش های مشترک در داخل کشورمان رزمایش های مرکب با کشور یا کشورهای خارجی را هم برگزار کرده اند.

رزمایش مشترک امداد و نجات ایران و عمان در اقیانوس هند، ۲۱ فروردین ماه ۹۶ برگزار شد. در مرحله اول این رزمایش، تمرینات تاکتیکی متعددی نظیر مانور تغییر آرایش، اسکورت کاروان تجاری و نفت‌کش، سوخت‌گیری در دریا، تبادلات مخابراتی و سایر تمرینات انجام و در مرحله اصلی این رزمایش، تمرینات تخصصی امداد و نجات دریایی شامل عملیات واکنش سریع در برابر سوانح غیر مترقبه دریایی، نجات شناور و نجات کارکنان آسیب دیده به اجرا درآمد.

امیر دریادار دوم سید محمود موسوی معاون سابق عملیات نیروی دریایی ارتش درباره این رزمایش گفت: با توجه به اشراف کشور‌های جمهوری اسلامی ایران و عمان به تنگه راهبردی هرمز و دریای عمان و مسئولیت هر دو کشور در انجام عملیات امداد و نجات و کمک‌رسانی به کشتی‌های تجاری و نفت‌کش عبوری از تنگه هرمز که به هر علتی دچار سانحه شده‌اند هر ساله رزمایش مشترک امداد و نجات دریایی با هدف هم سو کردن تلاش‌ها و فعالیت‌ها و بهره‌برداری مفید از قابلیت‌ها و توانمندی‌های نیرو‌های دریایی ارتش ایران و عمان در محدوده دریای عمان و شمال اقیانوس هند برگزار می‌شود. این رزمایش به صورت سالیانه و دور‌ه‌ای در ایران و عمان برگزار می‌شود.


 
ناوگروه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران متشکل از ناوشکن سبلان، ناو پشتیبانی رزمی لاوان، ناو موشک انداز فلاخن و یک فروند بالگرد ضد زیر دریایی به همراه تیم‌های غواص در این رزمایش حضور داشتند. اما این تنها تجربه برگزاری رزمایش مرکب ایران با سایر کشور‌ها نبوده و سال گذشته نیز چنین رزمایشی، اما با اهداف کاملا نظامی بین ایران، روسیه و چین برگزار شد.

۶ دی ماه سال گذشته بود که ایران به همراه کشور‌های روسیه و چین رزمایش مرکب دریایی خود را در منطقه شمال اقیانوس هند و دریای عمان برگزار کرد. رزمایش مشترک بین کشور‌های ایران، روسیه و چین از روز جمعه به مدت ۴ روز در شمال اقیانوس هند و دریای عمان برگزار شد. اقیانوس هند و دریای عمان از مناطق کلیدی تجارت جهانی محسوب می‌شوند که کشور‌های بسیاری در این مناطق تردد می‌کنند و لذا برقراری امنیت در این منطقه مهم و حیاتی است. تقویت و افزایش تجربه در امنیت تجارت بین المللی، تبادل تجربه امنیت در میان کشور‌های ایران ، روسیه و چین و مقابله با تروریسم و دزدی دریایی از اهداف این رزمایش بود.

پس از تجربه موفق سال گذشته ایران در برگزاری رزمایش مرکب، امسال نیز نیرو‌های دریایی ارتش و سپاه تصمیم گرفتند تا یک رزمایش مرکب را با کشور روسیه برگزار کنند.

امیر دریادار دوم «غلامرضا طحانی» سخنگوی رزمایش مرکب «کمربند امنیت دریایی ایران و روسیه» درباره این رزمایش گفت: در این رزمایش علاوه بر یگان‌های سطحی و پروازی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی دریایی سپاه پاسداران، یگان‌های شناور روسیه متشکل از ناوشکن Stoiky، ناو لجستیکی KoLa و یک فروند بالگرد حضور دارند. رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ایران و روسیه ۲۰۲۱ با شعار «همکاری جمعی در دریا برای امنیت تجارت دریایی» و در منطقه‌ای به وسعت ۱۷ هزار کیلومتر، با پیام صلح و دوستی برگزار شد.
 


هند به رزمایش دریایی ایران و روسیه می‌پیوندد

امیر دریادار حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران درباره رزمایش مرکب امنیت دریایی در منطقه شمال اقیانوس هند، گفت: از سال گذشته سلسله رزمایش های امنیت دریایی که به شکل مرکب برگزار می شود، با شرکت کشورهای منطقه و جهان در دستور کار نیروی دریایی قرار گرفته است. در این نوبت که از امروز آغاز شده است، نیروی دریایی روسیه به محل رزمایش ملحق شده و نیروی دریایی هند هم در رزمایش مرکب امنیت دریایی حضور می‌یابد.


 
وی با تأکید بر اینکه این رزمایش در منطقه شمال اقیانوس هند با هدف دستیابی به امنیت جمعی و تمرین مشارکتی کار خود را آغاز کرده است، افزود: در سال گذشته نیروی دریایی چین که نیروی پر قدرتی است را در کنار نیروهای دریایی پرقدرت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران داشتیم. امسال با توجه به اینکه رزمایش با سال نو چین همزمان شده است، چینی ها اعلام کردند بعد از سال نو چینی به رزمایش اضافه خواهند شد.

دریادار خانزادی تصریح کرد: هدف کلی رزمایش دستیابی به امنیت جمعی در سطح منطقه است که کمک کند امنیت شمال اقیانوس هند به این شکل که پایدار است به نفع ذی نفعان تداوم پیدا کند. ویژگی رزمایش امسال اضافه شدن نیروی دریایی هند به رزمایش است. هند یکی از نیروی‌های دریایی قدرتمند در منطقه است. حضور نیروی دریایی این کشور در رزمایش برای هند و ایران بسیار مهم است.
 

هشدار به آمریکا

جان کربی، سخنگوی پنتاگون در واکنش به رزمایش مشترک ایران و روسیه گفته است که این رزمایش غیرمنتظره نیست و مانعی برای امکانات ایالات‌متحده آمریکا یا آزادی رفت‌وآمد دریایی و «ادامه حمایت از اتحاد و شرکای خود در سراسر جهان» نمی‌داند. هم‌زمان لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران به خبرگزاری تسنیم گفته است که فدراسیون روسیه، ایران و چین در حال آماده‌سازی برگزاری یک مانور نظامی-دریایی مشترک در مناطق شمالی اقیانوس هند در اواسط ماه فوریه هستند. نخستین رزمایش نظامی-دریایی سه‌جانبه ایران، روسیه و چین تحت عنوان «کمربند امنیتی دریایی» بیش از یک سال پیش و در اواخر دسامبر ۲۰۱۹ برگزارشده بود. آن زمان اگرچه مقام‌های چینی از «حسن نیت» این کشور صحبت کردند اما نشریه دولتی «گلوبال تایمز» چین که نظرات و مواضع دولت چین را بیان می‌کند صراحتاً رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در آب‌های منطقه را «هشدار»ی به آمریکا دانست. این نشریه نوشت که رزمایش یادشده به توانایی چین در حراست از ثبات در خلیج‌فارس کمک و «نشان می‌دهد که چین و روسیه، به‌عنوان دو قدرت بزرگ و مسئول در جهان، پس از خارج شدن آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران در سال ۲۰۱۸ از ایران و این توافق حمایت می‌کنند»


امنیت جمعی منطقه



 
فرمانده نیروی دریایی ارتش بابیان اینکه هدف کلی رزمایش مرکب امنیت دریایی در منطقه شمال اقیانوس هند دستیابی به امنیت جمعی در سطح منطقه است گفت: نیروی دریایی هند به این رزمایش ملحق می‌شود. به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی ارتش، امیر دریادار حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران درباره رزمایش مرکب امنیت دریایی در منطقه شمال اقیانوس هند گفت: از سال گذشته سلسله رزمایش‌های امنیت دریایی که به شکل مرکب برگزار می‌شود، با شرکت کشورهای منطقه و جهان در دستور کار نیروی دریایی قرارگرفته است. در این نوبت نیروی دریایی روسیه به محل رزمایش ملحق شده و نیروی دریایی هند هم در رزمایش مرکب امنیت دریایی حضور می‌یابد.
 

نمایش اقتدار و توانمندی نیروهای مسلح 

 

 
به گفته فرماندهان نیروی دریایی ارتش به طور عمده ۷ هدف اصلی برای این رزمایش مرکب پیش بینی شده که عبارتند از تقویت مناسبات بین نیروی دریایی ارتش با نیرو‌های دریایی روسیه، دست‌یابی به یک روش مورد پذیرش طرفین برای طراحی و اجرای رزمایش‌های مرکب، هم افزایی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با نیروی دریایی روسیه در جهت تحقق اهداف مشترک، نمایش عزم و اراده نیروی دریایی کشور‌های جمهوری اسلامی ایران و روسیه در برقراری امنیت حمل و نقل و تجارت دریایی در محدوده‌های مورد علاقه طرفین، مشارکت نیرو‌های نظامی طرفین در تعمیر روابط دوستانه مشترک بین کشور‌های جمهوری اسلامی ایران و روسیه، دست‌یابی به یک فرهنگ و زبان مشترک برای اجرای عملیات دریایی مرکب و ایجاد شرایط لازم برای پشتیبانی یگان‌های شناور دو کشور در دریا بنا به ضرورت و نیاز.

در کنار اهمیت برگزاری رزمایش‌های مرکب با کشور‌های خارجی این رزمایش‌ها پیام‌های دیگری هم برای جهان دارند.
 

حضور روس‌ها با ایرانی‌ها در دریای عمان باعث کمرنگ شدن حضور کشور‌های بیگانه می‌شود



 
روح الله مدبر کارشناس مسائل راهبردی اوراسیا درباره اهمیت برگزاری رزمایش مشترک ایران و روسیه در دریای عمان و شمال اقیانوس هند گفت: ما برای دومین سال متوالی شاهد برگزاری رزمایش مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه هستیم و این موضوع از چند جبهه حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: یکی از راه‌هایی که کشور‌ها وارد روابط راهبردی شوند این است که به فاز اقدامات نظامی اساسی همچون برگزاری مانور‌های مشترک، تولید محصولات نظامی مشترک، اقدامات امنیتی مشترک در کشور‌های مختلف دنیا، امضای تفاهم نامه‌ها و پیمان‌های نظامی مشترک در حوزه امنیت جمعی ورود کنند.

این کارشناس مسائل راهبردی اظهار کرد: این که فدراسیون روسیه به عنوان یکی از قدرت‌های دنیا که در حال حاضر در رده نزدیکی و هم ترازی با ایالات متحده قرار گرفته در منطقه کاملا استراتژیک دریای عمان با جمهوری اسلامی ایران وارد مانور مشترک می‌شود از چند بعد حائز اهمیت است. روس‌ها از اینکه برخی کشور‌های منطقه اقدام به ائتلاف‌های نظامی با کشور‌های خارج از منطقه خلیج فارس و دریای عمان می کنند ناراضی هستند و این را به عنوان موضوعی می‌دانند که باعث ورود قدرت‌های غیر موثر به منطقه می‌شود.

وی افزود: همان طور که می‌دانید انگلستان در خلیج فارس پایگاه دارد، رژیم صهیونیستی هم اخیرا فعالیت‌هایی را در خلیج فارس داشته است. حتی فرانسوی‌ها هم مانور‌های مشترکی را در این منطقه داشته‌اند. حضور روس‌ها و ایرانی‌ها در منطقه بسیار مهم دریای عمان باعث کمرنگ شدن حضور قدرت های بیگانه در منطقه می‌شود. اقداماتی که طی سال‌های گذشته ناوگروه دریایی جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه عملیاتی با پدیده دزدان دریایی انجام داده سطح ناوگروه دریایی ایران را در منطقه به عنوان یک ناوگروه عملیاتی و اجرایی امنیت ساز معرفی می‌کند.  

این کارشناس مسائل اوراسیا اظهار کرد: برنامه مشترکی که بین ایران و روسیه به وجود می‌آید باعث می‌شود تا علاوه بر سایر تمرین‌ها، تمرین مقابله با دزدان دریایی نیز صورت بگیرد که منفعت جمعی برای کشور‌های منطقه ایجاد می‌کند و سطح توان لجستیکی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران را به قدرت‌های مختلف جهان اثبات می‌کند. این موضوع هنگامی اهمیت پیدا می‌کند که سطح نیروی دریایی ما به حدی رسیده است که به صورت مشترک با یک قدرت ویژه نظامی مانور انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: موضوع بعدی این است که این گونه کار‌ها باید ادامه دار باشد. برای اینکه روابط به سوی راهبردی پیش برود پیمان‌های نظامی باید بلند مدت باشد. قطعا طرف‌های غربی از این موضوع احساس نارضایتی می‌کنند و با استفاده از ظرفیت‌های رسانه‌ای خود برای تخریب این اقدامات استفاده می‌کنند. اما باید بدانیم که این مسیر قطعا یک مسیر بسیار موثر است.  
 

واکنش کاربران

















 


منبع:
1.فرارو / رزمایش امنیت دریایی ایران و روسیه برگزار می‌شود
2.فارس / امیر خانزادی: هند به رزمایش دریایی ایران و روسیه می‌پیوندد
3.باشگاه خبرنگاران جوان / هفت هدف اصلی برگزاری رزمایش مرکب دریایی ایران و روسیه
4.ستاره صبح / پیام رزمایش دریایی مشترک ایران و روسیه چیست؟
5.یورو نیوز / رزمایش دریایی مشترک ایران و روسیه در اقیانوس هند
6.فرارو / فیلم
توییتر

** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.